Boerenkool-bonenstoof

Boerenkool-bonenstoof

Boerenkool-bonenstoof is ook weer zo’n gerecht dat je niet met boerenkool zou verwachten, maar deze groente is ook erg geschikt om te stoven. Daarbij wordt de groente als het ware langzaam gaar, waardoor de vitaminen en de mineralen goed bewaard blijven.

Maar dat zal zeker minder belangrijk worden als je dit gerecht geproefd hebt.

In dit recept maken we een Hollandse stoofpot van bonen en boerenkool, met venkel. Voor de bonen gebruiken we boterzachte bruine bonen.

Recept Boerenkool-bonenstoof

Je kunt natuurlijk zelf ook andere bonen gebruiken voor deze boerenkool-bonenstoof, want eigenlijk zijn alle bonen geschikt voor dit recept. Behalve witte bonen in tomatensaus, want deze saus is niet echt lekker met boerenkool.

Of je voor de bonen een blik bonen gebruikt of gedroogde bonen maakt verder ook niet uit. Gebruik je gedroogde groenten moet je wel de bonen eerst koken.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword boerenkool, bonenstoof
Voorbereidingstijd 25 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale Tijd 45 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 175 kcal

Ingrediënten

  • 450 Gram Bruine bonen
  • 300 Gram Boerenkool uonder stronken
  • 20 Gram Gehakte bladselderij
  • 250 Gram Spekreepjes
  • 1 Blokje Groentenbouillon
  • 300 Milliliter Heet water
  • 150 Gram Cherrytomaten
  • 25 Gram Boter
  • 1 Teentje Knoflook
  • 1 Venkelknol

Bereiding

  1. De venkelknol halveren. Verwijderen de harde kern en de stelen.

    Snij beide helften in dunne plakjes.

  2. Maak de knoflook schoon en snij dit zo fijn mogelijk.

  3. De helft van de boter in een koekenpan verhitten, en bak de venkel en de knoflook in ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur.

  4. Snij de tomaten in partjes en voeg ze aan de venkel toe. Voeg ook de uitgelekte bonen, de boerenkool, het bouillonblokje, en het water toe.

  5. Breng het geheel aan de kook, en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes stoven.

  6. Ondertussen de rest van de boter in een andere koekenpan verhitten en de spekjes bruin bakken. Wel regelmatig roeren.

  7. Hak de selderij fijn, en breng de bonenstoof op smaak met wat zout en een beetje peper.

    Bestrooi de schotel nog met wat gehakte selderij, en dien het gerecht op.

Advertentie