Verschil vers en diepvries

Wat is nou eigenlijk precies het verschil tussen verse boerenkool en die uit de diepvries?
Het antwoord lijkt heel erg voor de hand te liggen, maar er zit natuurlijk veel meer achter dan dat het een bevroren is en het ander niet. Veel merken beweren dat ingevroren groenten net zo goed voor je zijn als de verse variant. Geldt dit ook voor boerenkool?

Verschil ver en diepvries

Textuur
Het eerste merkbare verschil tussen verse en diepvries boerenkool is de textuur. Verse boerenkool is veel krokanter, maar dat is wel iets wat sommige mensen juist tegenstaat. Boerenkool uit de diepvries is vaak een stuk natter en daardoor moet je daarmee juist erg uitkijken als je het bijvoorbeeld gaat gebruiken om stamppot te maken. Let dan erg goed op dat je dus het vocht dat vrijkomt bij het ontdooien niet bij je aardappelen gooit. Laat desnoods de ontdooide boerenkool uitlekken in een fijne zeef.

Wonen

De voedingsstoffen
Er wordt altijd veel gesproken over de voedingsstoffen in fruit en ook groenten. Hoe zit het dan nu eigenlijk met de voedingsstoffen in bevroren producten? Volgens het Voedingscentrum is het echt een fabel dat er minder voedingsstoffen in bevroren groenten en fruit zitten. Dus daar hoef je je alvast geen zorgen om te maken. Je moet wel weer uitkijken met groenten e fruit dat je koopt in potten of blik. Daar zijn vaak suikers en/of zout aan toegevoegd. Dit zijn stoffen waarvan we weten dat die niet zo goed voor ons kunnen zijn.

Vorst is belangrijk voor boerenkool
Er zijn mensen die zeggen dat boerenkool lekkerder is als de vorst overheen is gegaan en dat je het voor die tijd ook eigenlijk niet moet kopen. Maar dit heeft ook weer te maken met welke soort boerenkool je werkt. Sommige soorten zijn al lekker als het gewoon al koud buiten is. Maar het klopt wel dat boerenkool lekkerder is als de vorst erover heen is gegaan. Bij bijvoorbeeld aardappelen en dus ook boerenkool speelt er bij een bepaalde lagere temperatuur, in dit geval dus vorst, een soort verzoetingsreactie op. Zetmeel in de bladeren van boerenkool wordt omgezet tot suiker. Vandaar dus de verzoetingsreactie.

Uitkijken met invriezen verse boerenkool
Als je verse boerenkool gaat invriezen moet je wel uitkijken, want het kan gevaarlijk zijn. Als je boerenkool te snel laat bevriezen, kan het blad heel erg makkelijk beschadigen en dus ook breken. Dat wil je natuurlijk niet. De verse bladeren moeten dus geleidelijk afkoelen voordat ze de vriezer ingaan.

Wonen